Selasa, 2 Disember 2014

CARA NAK BERSIHKAN KERANG

KONGSI PETUA


 

Saya suka makan kerang, Cuma masa nak bersihkan tu….kena ambil masa, sebab kerang nie kan bahagian luaran dia kotor, so apa lagi…nak tak nak kena bersihkan ... sebab nak makan. Punya lah susahnya bila guna berus untuk cuci satu persatu kerang tu. Takde cara lain ke!!!huhuhu…..

          Just nak sharing untuk santapan ringan minda kita dari sumber Resepi Ummi, terima kasih untuk Anda dan yang lain.

Kerang sukar dibersihkan kerana ianya berpasir.   

Petua untuk membersihkannya :  

a)      Ambil beberapa batang serai lalu ditumbuk tetapi jangan sehingga hancur.  Rendam dengan air sama cukup dengan kerang.  Gaul dengan tangan.  Biar selama 10 minit dan toskan.  Anda akan dapati kulit kerang akan lebih bersih. 

b)      Boleh juga guna pelepah pisang.  Ketuk sikit dan gaulkan bersama kerang. 

c)      Daun ubi juga boleh digunakan dan caranya sama seperti (a) 

Petua  untuk mudahkan kerang dikopek : 

Macam mana caranya??? 

          Semasa hendak merebus kerang tersebut anda terlebih dahulu masukkan sedikit minyak masak dalam anggaran satu sudu makan. 

Taaadaaa…..dengan mudah kulit kerang akan terbuka sedikit dan mudahlah anda mengopek dan mengeluarkan isi kerang itu.

 Petua untuk maniskan rebusan kerang !!!???

            Masa nak masak kerang tak perlu masukkan air !!??   

Boleh ke?? ….Dah tentulah boleh dah ada yang buat kita ikut jer petua nie….tak cuba kita tak kan tau kan….kan..

          Caranya masukkan kerang ke dalam beriuk atau pun kuali, masukkan sebatang serai yang telah diketuk dan hirisan bawang merah campur ke dalam kerang tadi dan rebus selama 10 atau 15 minit jer lebih kurang. Pastikan periuk atau kuali ditutup rapat dan kerang anda akan mengeluarkan air sendiri dari wap yang ada dalam periuk tersebut dan pastikan juga api dapur anda dalam keadaan api yang perlahan, takut nanti air kerang tu cepat kering…

 

Selamat mencuba

Tiada ulasan: